Väriä päähän eli miten rikoin taas ostolakkoni

Helmikuu oli ostolakkohengessä jälleen mainio kuukausi. Ei edes tehnyt mieli mitään (!) ja sain kaapista loppumaan lukuisia sinne hamstraamiani purtiloita.

Tein tasan yhden, huolella harkitun ostoksen ja ostin hennaväriä hiuksiin. Kauhean turhamaista 🙂 En kuitenkaan ole valmis – ehkä ikinä – kasvattamaan väriä pois puolipitkistä hiuksistani. Punainen väri on minulle likimain identiteettikysymys: värjäsin hiukseni ensimmäisen kerran punaisiksi (hennalla!!) 15-vuotiaana, joten olen ollut nyt 26 vuoden ajan paria ”syrjähyppyä” lukuun ottamatta punapää.

Hennan käyttö unohtui aikanaan, kun opiskeluaikojen jälkeen alkoi pankkitilillä olla muutakin kuin opintolainamerkintöjä. Hennalla läträäminen kun ei oikeasti ole ihan simppeleintä hommaa, jos nyt ei valtavan monimutkaistakaan. Kun rahaa oli vähän enemmän, oli vain helpompi ostaa se L’oreal tai Garnier tai mikälie, milloin missäkin punaisen sävyssä. Mutta ovathan ne kamalia myrkkyjä, huh…

Hennaus sujui vanhoilla opeillani, vaikka internet kertoikin, että joku on keksinyt myös hiukan erilaisia tapoja saada väri nätisti päähän ja pysymään. Itse toimin kuitenkin näin:

  • Hennajauhe sekoitetaan kiehuvaan veteen. Tarkoitus on saada aikaan paksuhkoa jogurttia. Astia tai sekoitusväline eivät värjäydy pysyvästi, ellet nyt puuhaarukkaa käytä. Itse teen töhnän pakasterasiaan ja sekoitan lusikalla, puhdistuvat tiskikoneessa hyvin käytön jälkeen.
  • Käytin puolipitkiin hiuksiini kuvan paketista noin puolet eli 50g, riitti hienosti. Hintaa värjäykselle tuli vitosen verran (tämä tavara n. 10e per pkt ostopaikasta hiukan riippuen).
  • Seos jäähtyy ehkä vartin verran – tavoitteena saada aine hiuksiin lämpimänä, mutta ilman palovammoja.
  • Väri suositellaan levitettäväksi puhtaisiin hiuksiin, ja itse olen aina jättänyt vastapestyt hiukset hiukan kosteiksi. Vettä ei silti saa valua päästä, eli huolellinen pyyhekuivaus ennen värjäystä on paikallaan. Myös kuiva tukka alla on minulla ollut ihan ok, kunhan siinä ei tosiaan ole mitään muotoilutuotteita tai likaa.
  • Käytä kumihanskoja, kun levität aineen päähäsi, sillä pitkällä hieromisella sormet saa kyllä värjäytymään punaisiksi. Päänahka tai vaatteet taas eivät ole minulla ottaneet pysyvää väriä, toisin kuin voimakkaimpien teollisten värien kanssa käy. Jos väriä menee vaatteisiin, normaali pesu riittää.
  • Puuron levittäminen päähän vaatii enemmän aikaa ja vaivannäköä kuin kaupan värien, mutta kyllä se sinne levittyy. Jos sotku on liian löysää, vettä valuu pikapuolin selkää pitkin …ensi kerralla sitten paksumpi velli! Tökötin ei toisaalta pitäisi olla hiekkaisen tuntuista, koska paakkuja on vaikea saada hiusten tyveen. Kokeilemalla oppii.
  • Kun mönjä on päässä, laitan päälle muovisen suihkulakin ja kiedon sen päälle pyyhkeen. Tavoitteena on pitää pää lämpimänä, sillä lämpö saa värin toimimaan. Muovi välissä suojaa myös pyyhettä täydeltä hävitykseltä ja jos väri on löysää, se ei valu niskaan ja korviin ihan yhtä helposti. Vanhojen kokemusten perusteella kertakäyttöinen suihkulakki kestää tässä tarkoituksessa lukemattomia käyttökertoja, kun vain huuhtelee välillä, joten isompaa ympäristörikosta ei tarvitse tehdä. Muistan joskus myös askarrelleeni suojan muovikassista ja maalarinteipistä 🙂
  • Väriä pidetään päässä 30min – 3h. Aikaväli on mahdottoman pitkä, enkä kyllä yhtään osaa sanoa, mikä on edes itselleni hyvä. Nyt pidin 2h, kun oli sopivasti kotiaikaa, aiemmin muistan tähdänneeni tuntiin. Isohko ero siis kaupan väreihin, mutta kyllä siinä puolituntisessakin varmasti eron huomaa, jos alla ei ole mitään väriä entuudestaan.
Hennavärjätyt hiukset
Lopputulos (ja 5-vuotias photo bomber).

En ole aivan varma, olenko vielä ihan täydellisen sinut lopputuloksen kanssa. Tämä siksi, että olen käyttänyt nyt jo monta vuotta tosi voimakkaan värisiä punavärejä, eikä tällä saanut ihan samanlaista räväkkää ja tasaista lopputulosta (tämä on tietysti näkökulmakysymys – uskon että monelle pääni näyttää nytkin varsin rajulta :). Väri ei tietysti myöskään tartu ihan yhtä hyvin valmiiksi värjättyyn tukkaan. Tällä kuitenkin mennään nyt, toivottavasti koko vuosi, ja toivottavasti kaupan värien kuluminen alta pois parantaa lopputulosta entisestään.

Tässä vielä lähtötilanne: haalistunut väri & juurikasvu (ja sama photo bomber).

Ostolakkorikoksena hennaväri on omien laskelmieni mukaan mihin tahansa vastaavaan tuotteeseen verrattuna hyvä ostos, vaikka ei luonnollisesti mitään lähituotantoa olekaan. Henna on puhdas luonnontuote, vegaaninen toki myös. Pakkaus on kyllä muovia, mutta sitä ei oikein voi tässä välttää. Edullistakin hennaus on – kertavärjäys maksaa tosiaan vitosen verran ja vanhojen kokemusten perusteella odotan värin kestävän vähintään sen minkä kaupan värikin kestää. Koska hiusväri on pitkän harkinnan jälkeen minulle ”välttämätön” hankinta, myönsin tälle täydet 3 kulutuspistettä.

Inka Partanen