Hyvästi shampoo

Koska olen tänä vuonna ostolakossa, vuoden ensimmäisiä pakollisia investointeja (kyllä, ostolakkoinvestointi…) oli pitkäikäinen ja ekologinen hiustenpesusysteemi. Päädyin tuollloin palashampoohon.

Tästä on nyt vähän toista kuukautta ja palahankinta on jo muuttunut turhakkeeksi. Miksi ihmeessä ostin sen, kun hyvin pärjään ilmankin?

Jauhopäähankinta

Ratkaisu oli yhtä lähellä kuin lähin internet eli kämmeneeni liimautuneessa puhelimessa. Ihan mikä tahansa ”ekologinen shampoo” -googlaus pystyy kertomaan sinullekin, että maailmassa on merkittävä joukko ihmisiä, jotka eivät pese hiuksiaan millään teollisella tai edes kaupallisella tuotteella ja silti näyttävät (ja tuoksuvat!) yhteiskuntakelpoisilta. Koska palashampoo aiheutti alun hankaluuksien jälkeenkin satunnaisia takkuhaasteita, minut oli helppo huijata kokeilemaan vielä yhtä uutta tuotetta – tietysti sellaista, joka ei vaatisi asiointia ruokakauppaa kummoisemmassa kohteessa.

Niinpä ostin ruissihtijauhoa ja ryhdyin pesemään sillä hiukseni.

Lopputulos oli hämmästyttävä. Tuotetta on suhteellisen helppo käyttää (myös) tähän tarkoitukseen, pesutulos on erinomainen, hiukset kiiltävät. En tarvitse minkäänlaista hoitoainetta, eikä sähköisyydestä, takuista tai epätavallisesta rasvoittumisesta ole tietoakaan. Olen hämmentynyt ja erittäin hyvilläni (paitsi siitä turhasta palashampoo-ostoksesta). Koska tuote on käytännössä ruokaa, en edes laske tätä ostolakossani ”ostokseksi”.

Näin se toimii

 • Lusikoi kuppiin jauhoa. Itse laitan summittaisesti 2-3 rkl puolipitkiä hiuksiani varten.
 • Lorauta päälle lämmintä vettä ja sekoita paksuksi jogurtiksi. Jos muistat tehdä tämän edes viisi minuuttia ennen hiustenpesua, tökötti turpoaa ja tasoittuu paremmin käsiteltäväksi. Itse muistan ehkä joka toisella kerralla.
 • Kaada päähäsi ja ”vaahdota”. Huuhtele.

Kannattiko?

Plussat

 • Erinomainen pesutulos
 • Hoitoainetta ei tarvita
 • Helppo levittää ja huuhdella
 • Pesuväli on jopa pidentynyt
 • Halpa hinta (pari euroa pussi)
 • Riittoisuus
 • Hyvä saatavuus (iso marketti)
 • Tuotteen voi myös syödä (esim. sämpylätaikina, pizzapohja)
 • Mainio säilyvyys
 • Ylivertainen ekologisuus (puhdas luonnontuote, paperipussi, kotimainen)
 • Tuoksuton

Miinukset

 • Vaatii sekoittelun ennen käyttöä
 • Muhju jämähtää kylppärin lattiaan, ellei heti lastalla tai harjalla sutaise

Inka Partanen