Ostin itselleni aktiivisuusrannekkeen pitkällisen vertailun jälkeen noin kaksi kuukautta sitten. Laitteen hankinta perustui puhtaasti ei-mihinkään-järkevään. Halusin uuden lelun ja halusin kaiken sen tilastotiedon, jota aktiivisuusrannekkeet lupasivat elämästäni suoltaa.
Aktiivisuusranneke oli vielä onnistuneempi hankinta kuin uskalsin toivoa! Olen riisunut sen kädestäni (erittäin vastahakoisesti) vain peseytymisen vuoksi.
Disclaimerit arvioinnin taustalla: Tietämykseni muista markkinoiden aktiivisuusrannekkeista perustuu pelkästään internetin infotulvaan. En siis oikeasti vertaa tätä mihinkään muuhun kuin omiin odotuksiini ja ”tarpeisiini”.
Fitbit Charge HR plussat ja miinukset
+ Automaattisuus. Ranneketta, saati kännykkäsovellusta voi näpelöidä loputtomasti, mutta se ei ole välttämätöntä. Ranneke tekee kaiken mitä pitää ja tallentaa kaiken mitä lupaa ilman ensimmäistäkään napinpainallusta. Niinpä kun sykemittari on mukana vain energisillä hetkilläni, tämä kapine antaa tietoa elämästäni myös huonojen päivien ajalta. Aika paljon rehellisempi lähestymiskulma!
+ Unen seuranta. Maagisesti vempain tietää minuutilleen, koska nukahdan ja koska herään (tunnistus perustuu liikkeiden seurantaan ja syketasoon). Kevyen unen jaksot ja heräämiset näkyvät sovelluksen käppyröistä, ja yöunien laadun vertailu on todella koukuttavaa. Miten vähällä ja huonolla unella sitä pärjääkään! Ei tunnista alle tunnin päiväunia.
+ Puhelut. Värisee ja näyttää soittajan, kun puhelin soi. Krooniselle puhelimen hukkaajalle ja äänettömälle unohtajalle loistava apuväline. Palaverissa on tyylikkäämpää vilkaista kelloa kuin puhelinta.
+ Hälytykset. Puhelimen sovelluksen kautta voi virittää hälytyksiä (esim. herätyksen) ranteeseen. Huomaamaton mutta tehokas värinä on tosi ystävällinen tapa herätä aamulla tai muistuttaa itseään pysäköintiajan loppumisesta.
+ Syke. Ranteesta mitattu syke antaa yllättäen ihan yhtä päteviä lukemia kuin perinteinen sykemittari (omani on pari vuotta vanha Polar), mutta ilman rasittavaa vyötä. Ilman toimivaa sykemittausta suurin osa laitteen eduista häviäisi – tärkeää, koska useimmissa perusrannekkeissa sykeominaisuutta ei ole.
+ Käyttömukavuus. Ranneke on kädessäni kellon ympäri, ongelmitta. Toimii moitteettomasti, vaikka etenkin öisin ranneke on niin löysällä, että ei taatusti purista. Pehmeä rannekeosa, kevyt.
+ Akku. Kestää päiväkausia, latautuu esimerkiksi suihkun tai saunan aikana ihan riittävästi, joten laite voi olla kädessä käytännössä aina. Näyttö on normaalitilassa pimeä, säästää akkua.
+ Kello. Tuplanapautuksella ranteessa näkyy kellonaika. Yllättävän tarpeellinen juttu, vaikka olin ilman kelloa vuosikausia. Pikanäpäytyksen taakse voi valita myös jonkin muun toiminnon.
+ Aktiivisuus. Laskee eri syketasoilla vietettyjä aikoja, palkitsee hikoilusta.
+ Askelet. Toimii loogisesti, ei voi huijata esim. kättä heiluttelemalla. Osaa muuttaa jopa pyörän polkemisen askeliksi.
+ Tavoitteet. Voi asettaa lukuisia tavoitteita, päätavoitteen täyttymisestä saa ranteeseen värinäpalkkion, muut näkyvät hymynaamoina sovelluksessa.
+/- Porrasnousut. Mittaa näppärästi ylämäet ja rappuset, kannustava. Miinus siitä, että tämä on ainut mittari, joka on pari kertaa antanut epäloogisia lukuja (miten muka kiipesin 41 kerrosta työpäivän aikana?)
+/- Ulkonäkö. Huomaamaton ja suhteellisen tyylikäs, mutta kovin muovinen. Lienee kustannuskysymys tämä, enkä ehkä maksaisi pelkästä ulkonäöstä kovin paljon lisää. Jäänyt tähän mennessä pöydälle vain yhden vähän fiinimmän juhlan vuoksi.
+/- Kalorit. Laskee päivittäistä kalorikulutusta aktiivisuuden ja askelmäärien mukaan. Ei kauhean kiinnostava, jos ei laihduta, mutta syömistä tarkkailevalle varmasti erinomainen apuväline. Lisäksi mobiilisovellukseen voi syöttää kaiken mitä syö. Käsipeliä, vaivalloista ja hidasta. Ei mitään uutta tällä tontilla, vastaavia sovelluksia on AppStore pullollaan.
– Matka. Vaikuttaa siltä, että kuljetun matkan mittaus liittyy melko suoraviivaisesti askelmääriin, varsinaista paikannusta vempaimessa ei ole. Kilometrimäärä ei anna mitään sellaista, mitä pelkkä askelmittaus ei jo kertoisi.
– Bluetooth. Kuluttaa puhelimen akkua. Ei toki tarvitse pitää päällä kuin synkronoitaessa.
Mitä puuttuu:
- vedenkestävyys
- kellomaisempi olemus
- kosketusnäyttö
- tehokkaampi ohjaus (rannekkeen pitäisi voida karjaista, että nyt persus penkistä)
Ennustan:
- ei mene pitkään, että minulla on oikea älykello
- ei mene pitkään, että joka toisella vastaantulijalla on älykello tai jotain muuta puettavaa älyä